Kända namn från rörmokarhistorien

Att vara rörmokare innebär knappast att man automatiskt går till historieböckerna. Men det händer. Det finns ett par kända namn inom branschen. Personer som minst sagt satt avtryck gällande utveckling och tillverkning inom området.

Thomas Crapper

Thomas Crapper dog 1910 och satte ett tydligt avtryck medan han levde. Han jobbade som rörmokare och drev företaget Thomas Crapper & Co. De producerade en rad produkter som används inom branschen så som handfat, toalettstolar och tillbehör till dessa.

Thomas valde att satsa hårt på kvalité vilket även visade sig i att han fick leverera till kungen i England. Han var även innovativ och öppnade upp en av de första ”showroom” med olika badrumsinredningar.

I England finns även en skröna som säger att Crapper ligger bakom det engelska ordet ”crap”. Översatt till svenska är det ”skräp” eller ”skit” vilket alltså skulle kunna komma från denna kända produktionen av toaletter.

Shawn Nelson

Shawn Nelson var römokare – även om det han gjorde inte alls var kopplat till hans yrke. Han har hamnat i vissa historieböcker på grund av en helt annan händelse. Av någon anledning valde han nämligen att stjäla en pansarvagn från ett vapenförråd och köra den i full fart genom gatorna i staden. Stora skador uppstod på vägen där han körde – innan polisen till slut fick stopp på honom genom en dödsskjutning.

Super Mario

Om man även låter fiktiva personer vara med på listan så måste självklart Super Mario nämnas. Det är till allra största sannolikhet den rörmokare som de flesta känner igen. Kanske även den som gett mest inspiration till barn att bygga kluriga rörgångar och liknande.

Supar Mario var från början rörmokare men enligt spelbolaget (Nintendo) är han inte det längre. Han är istället en ”all-fixare”. Kanske valde man den nya inriktningen efter att Super Mario faktiskt varit med i en rad spel där han fixat allt från bilar till andra mekaniska saker.

Rörmokaren som räddade guldfisken

År 2017 blev ett par rörmokare kända över nästan hela Sverige. De gjorde ett speciellt uppdrag som uppmärksammades av Expressen och flera andra tidningar. Historian spred sig på Facebook och det slutade med att en välgörenhetsorganisation fick en större summa pengar. Så vad var det som hände?

En familj hade fått stopp i avloppet och kontaktade företaget för att få hjälp. När de kom till platsen skickade de ner kameror i avloppet för att identifiera problemet. De visade sig att familjen hade hällt ut ett akvarium i toaletten och att växter och annat var orsaken till stoppet. Bland dessa växter simmade ett par guldfiskar.

Uppenbarligen var det en djurvänlig rörmokare för det slutade med att de löste problemet och tog upp fiskarna. Dessa fiskar tog de till sitt kontor och auktionerade ut dem via Facebook. Familjen blev glada att stoppet försvann, denna rörmokare fick stor uppmärksamhet från media och välgörenhetsorganisationen fick pengar.

Finns det fler kända rörmokare? Säkert – men det är inte så ofta de nämns mer än i facktidningar. Detta var i alla fall några av de som gjort kända avtryck.