Stopp i rör kan bli mycket dyrt

Har ni enbart en toalett i hemmet och det är stopp i avloppet kan det vara lockande att direkt lyfta upp luren och ringa en rörmokare. Självklart bör du först försöka lösa problemet med egna propplösande åtgärder. Men försök även hitta andra lösningar. Det kan annars bli mycket dyrt.

Ett stopp i ett avlopp kommer knappast väntat eller lägligt. Är det i en toalett eller i köket kan det upplevas akut eftersom man annars inte kan gå på toaletten eller laga mat.

Det första du bör göra är att försöka lösa proppen med olika medel eller proppvaskare. Men lyckas inte det är nästa steg att kontakta en rörmokare som kan montera ner rören och hitta problemet. De har även speciella maskiner som kan skapa ett enormt sug för att få bort proppen. Timpriset kan däremot variera kraftigt.

Undvik jourtid

Om du har möjlighet så undvik att ringa en rörmokare under jourtid. Exakt vilka tider som räknas som jourtid kan variera något mellan olika företag. Det går att se på företagens hemsidor men är du osäker så fråga alltid den rörmokare du kontaktar för att vara säker på vad det kostar. Du kan exempelvis räkna med att kostnaden för en rörmokare är minst dubbelt så hög om du anlitar under jourtid som om det är ordinarietid.

Att exempelvis ringa en rörmokare klockan 05.30 på en vardag är inte genomtänkt om jourtiden löper ut en halvtimme senare. Är det akut så är det akut men kan man vänta är det klart en fördel. Även om problemen skulle uppstå under helgen kan man fundera på om det går att lösa temporärt fram till kommande vardag. Kan du använda grannarnas kök eller toalett en eller två dagar för att spara pengarna för vad en rörmokare kostar under jourtid.

Se till att ha rot

En annan sak som kan påverka priset är möjligheten till att göra rotavdrag. Under ett kalenderår finns möjligheten till maximalt avdrag på en summa av 50 000 kr. Om det är i slutet av året som problemet uppstått kan det därmed finnas en fördel att vänta in till årsskiftet och därmed göra jobbet på andra sidan årsskiftet. Ett alternativ är om det finns flera som bor i bostaden och kan dela på avdragsmöjligheten.

Jämför om du har tid

Har du tid så ta in offert från mer än en rörmokare. Det tar kanske ett dygn att få in offerterna men det kan vara väldigt lönsamt.